Nasıl zengin olunur? Naval Ravikant
Güven merdiven gibidir, zamanla inşa edilir. Leonard Read - "I, Pencil", Elon Musk'ın Milton Friedman paylaşımı.
Bir tartışmamız sırasında bana şöyle sordu:
"Çalışma ilişkimizde bana duyduğun güveni
1'den 10'a kadar bir ölçekle değerlendirsen, kaç verirdin?"
Açıkçası, cevabımı gerçekten bilmek isteyip istemediğinden emin değildim—çünkü bu bir "10" değildi. Daha çok bir "6" idi. Ve bunu ona söyledim.
Gözünü bile kırpmadı. Şöyle cevap verdi: "Bunu '7'ye taşımak için ne yapabiliriz?"
Gerçekten de bunu bir "10"a yaklaştırmak için birlikte çalışmamızı istiyordu, ancak bir günde 6'dan 10'a sıçrayamayacağımızı biliyordu.
Çünkü güven bir merdiven gibidir.
Güven zamanla inşa edilir. Bir anda üretilemez.
Gwendolyn Tucker - Called to Lead What to Do When A Leadership Position Find You
NASIL ZENGİN OLUNUR?
Dün bir etkinliğe katıldım, çıkışında yanıma genç bir arkadaş geldi ve 5 yıl önce paylaştığım “Naval Ravikant - Nasıl Zengin Olunur?” podcast bölümünün onda büyük bir etki bıraktığını, ardından da diğer tüm bölümleri dinlediğini söyledi.
23 dakikalık bölümü dinlemeye fırsat bulursan ve Naval ile ilgili daha fazla fikir sahibi olmak istersen, Joe Rogan’a konuk olduğu aşağıdaki bölüme şans verebilirsin. Ben bu 2 saat 11 dakikalık bölümü en az 5 kez izlemişimdir.
Ya kardeşim 2 saat 11 dakikalık içerik izlenir mi diyorsan, ricam videoya bırakılan 10-20 yoruma baktıktan sonra karar ver.
“Bana koca bir ders verme, kitabını ver, kitabını da verme, özetini söyle, özeti de boşver, bir paragrafta hatta bir cümlede, tweet’te anlat, boşver zaten biliyorum ben bunları.” dönemine inat izlemeni diliyorum. (Yine de maili açanların en fazla %5’inin izleyeceğini düşünüyorum 😅)
BİR KURŞUN KALEMİ KULLANIYOR OLMAN BİLE MUCİZE
Aşağıda paylaştığım en dolu bültenlerden birinde Matt Ridley’inin “Fikirler seviştiğinde” isimli TED konuşmasını hatırlatmış ve Leonard Read’in “I, Pencil” essayinden söz etmiştim.
Geçtiğimiz hafta Elon Musk, Nobel Ekonomi Ödülü de bulunan en büyük serbest piyasa savunucularından Milton Friedman’ın bu essayin ana düşüncesi aktardığı videosunu paylaşmış.
Milton Friedman diyor ki, bir kurşun kalemin üretimi aslında göründüğünden çok daha karmaşık. Düşünsene, dünyanın dört bir yanından insanlar—birbirini tanımayan, hatta muhtemelen birbirinin varlığından bile haberi olmayan insanlar—o kalemin ortaya çıkması için bir şekilde iş birliği yapıyor. Brezilya’daki bir ormandan ağaç kesiliyor, başka bir ülkede grafit çıkarılıyor, bambaşka bir yerde metal halka üretiliyor, ve bunların hepsi bir araya geliyor. Bu tamamen serbest piyasanın insanları nasıl bir araya getirdiğini ve ortak bir amaç için nasıl çalıştırdığını gösteriyor. Sonuçta, bizler o basit gibi görünen kurşun kalemi rahatça kullanabiliyoruz. Yani Friedman’ın dediği şu: Serbest piyasa, tanımadığın insanlarla bile müthiş bir iş birliği yapmanı sağlıyor ve bu hepimize kazandırıyor.
Konuyla ilgili izlediğim 12 yıl önce paylaşılan başka bir içeriğin yorumlarındaki şu atışma ayrıca hoşuma gitti.
+.babel
"Ne saçma bir kapitalizm övgüsü."
Haklısın. Tüm insan bilgisini içeren ve seni dünyanın diğer ucundaki insanlarla anında iletişim kurmaya olanak tanıyan sihirli bir kutu üzerinde yazıyor olman, bu kutunun yaratılmasını koordine eden sistemi cahilce eleştirmenin çok daha iyi bir övgü şekli.
🖤 TEŞEKKÜRLER 🖤
Patreon üzerinden destek olan Orhun Süzer'e, Ezgi Solmaz’a, Oğuzhan Kızılcan’a, Büşra Yarım’a, Burak Yılmaz’a, Emrah Eker'e, Elif Aleyna Duman'a, Şara Maraşlıyan'a, Irmak Naz Polat'a, Aras Toker'e ve İlayda Ataoğlu'na teşekkür ediyorum.
Bu bültenlerden keyif alıyorsan, bir değer elde edebiliyorsan sen de Patreon'dan düzenli destekçi olabilir ve/veya bültenden beslenebileceğini düşündüğün arkadaşlarınla bülteni paylaşabilirsin.